описание

събота, 22 септември 2012 г.

CD „Иванка Георгиева. Кой уши байрака”





Едно медийно издание ни връща към „духа на времето” от 30-те и 40-те години на ХХ век с музика, която е „много човешка и емоционална”. Това е първи по рода си проект за реконструкция на медийна музика в България. „Звукът на оригинала” възкресява „топлотата и чувствителността” на гласа на една от първите звезди на българската етнопоп музика – Иванка Георгиева. То става възможно благодарение на страстното и ревностно посвещаване на Венцислав Димов на каузата за изследване на медийната музика от старите грамофонни плочи в България. Той е инициатор и автор на първото обхватно и задълбочено вникване в проблемите на българската медийна музика. Повече от десетилетие изследванията му водят към сглобяване на сложна мозайка от исторически факти и звукови образи и на почти детективско умение за преоткриване на личности, ансамбли, институции и послания от грамофонните звукозаписи. Неговите научни резултати му отреждат достойно място в едно от най-новите и перспективни полета на етномузикологията – изучаването на медийната музика и възкресяване „паметта на предходните поколения”.
Събуждането за нов живот на някога популярни, но днес забравени медийни записи е пропито със специфичния вкус на времето, изпълнено все още с романтика, надежди и идеи за националното. Те ни пренасят в епохата, в която младата българска медийна музика е „едновременно родна и разбираема, но и модна и космополитна”. В посочения албум Венцислав Димов подбира 16 песни, които са сред най-харктерните за Иванка Георгиева. Използвани са фонотеките на наследниците на певицата, частни колекционери, както и неговата собствена. В компактдиска са включени различни песни: селски фолклорни, градски, възрожденски, песни в стила на панаирджийските хроники, новосъздадени шлагери, патриотични песни за войните и освобождаването на Македония и Добруджа. Най-старият медиен запис на песента за Райна Княгиня „Кой уши байрака” дава названието на албума. Освен български в нея са включени още характерни образци за балканските песенни, но и за западните танцови моди. Специално трябва да се отбележи акцентът върху виртуозния инструментализъм, представен в албума. Изпълнители на бравурните сола са цигуларят Костика, именитите кларинетисти Рамадан и Гошо Лолови. 


Работата на Венцислав Димов – съставител и автор на текста към компактдиска „Иванка Георгиева. Кой уши байрака”[1] – вече е оценена високо с награда на СБК (категория “Медийни активности”) в конкурса „Книга на годината 2009”.

Иванка Влаева


[1] МК 54336, 2009, Издава и разпространява Макси Саунд ЕООД, София. Албумът може да се намери в книжарницата на Съюза на българските композитори, ул. „Иван Вазов”, 2.


Няма коментари:

Публикуване на коментар