описание

четвъртък, 27 декември 2012 г.

По стъпките на създаването на радиото



Единственият по рода си музей за историята на радиото, събрал на едно място уникални експонати и документи за историята на радиоразпръскването в България ни връщат столетие назад, за да ни разходят по пътя на създаването и развитието на „чудото на 20. век”.


Идеята за създаването на „Постоянна музейна експозиция за историята на радиоразпръскването в България” е на дългогодишния ръководител на Златния фонд на Българското национално радио Захари Миленков. Още през 1998 година той намира естествен съмишленик в лицето на проф. д-р Веселин Димитров, който по това време е и Декан на Факултета по журналистика и масова комуникация при СУ „Св. Климент Охридски”. Постепенно нещата се развиват. С подкрепа от Факултетното ръководство и съвместно с Националния политехнически музей в момента в сградата на ФЖМК, в самия музей всеки посетител може да се запознае отблизо с гениалните за времето открития и изобретения, положили началото и впоследствие създали първото електронно средство за комуникация - радиото.


Сред уникалните неща в Музея се открояват:
- Два от първите микрофони на „Родно радио”
- Единствената многопътна живачна изправителна радиолампа работила от 1936 година в създаденото през същата година радио „Стара загора”.
- Единственият в България четириканален студиен швейцарски магнитофон „Щудер С-37” въведен в експлоатация в БНР през 1970 година – преди половин век и още работи пълноценно.
- Уникален образец на грамофонна матрица - „сандвич” изработена от чист никел, на каквито матрици се съхраняват резервни копия на най-ценните записи от Златния фонд на БНР.
- Уникален, единствен в България студиен четирискоростен швейцарски магнетофон „Награ Т Аудио”.
- Уникални звукозаписи, снимки и документи от и за историята на общественото „Родно радио” и държавното Радио София от тяхното създаване до края на 80-те години на миналия век.

 

















 Интересен поглед към Музейната експозиция по история на радиото, любопитни подробности и богат снимков материал предлага Михаела Самарджиева в статията си "Назад към радиото": http://www.vice.com/bg/read/nazad-kum-radioto


Автор: Цветелина Стойкова
Снимки: Вилислава Чорбаджийска

1 коментар:

  1. Здравейте, понеже виждам имате интерес към старата електроните, в частност радиоапаратите, бих искал да ви поканя в нашия форум www.sandacite.com/forum за да обсъдим блога ви. Изглежда обещаващ.

    ОтговорИзтриване